چینیها برای صاحبخانه شدن هم از مراجعه سنتی (فیزیکی) به بازار بینیاز شدهاند. «زو هوی» که علیبابای بازار مسکن چین لقب گرفته است، چند سال پیش با ایده «تجمیع انواع خدمات ملکی در فضای الکترونیکی» توانست در این بازار سرمایهگذاری و نوآوری کند. هلدینگ او امروز در وسط خیلی از معاملات ملکی قرار دارد و خرید خانه را آسان کرده است.
سرزمین چین، تا سال ۲۰۰۰ هیچ میلیاردری نداشت؛ تا اینکه زو هوی (Zuo Hui)، به ایده فروش خانه به خریداران شخصی رسید که در آن زمان، ایدهای نو بود. این اقدام در زمان خود، خیلی جسورانه بود؛ چراکه میانگین تولید ناخالص داخلی (GDP) سرانه حدود هزاردلار بود و سیاست دولت چین مبنی بر مجاز شدن مالکیت شخصی، تازه دو سال بود شروع شده بود. آقای زو ۴۹ ساله میگوید: «در آن زمان، تعداد افرادی که بخواهند برای خودشان خانه بخرند، زیاد نبود.» امروز، چین بزرگترین بازار املاک دنیا را از نظر «ارزش معاملات خالص» (GTV) در اختیار دارد. با وجود پاندمی کرونا، طبق تحقیقات شرکت مشاوره CIC در هنگکنگ پیشبینی میشود کل فروش خانههای جدید و قدیمی در چین، در سال جاری به ۵/ ۳ تریلیون دلار برسد که افزایش ۳ درصدی را نشان میدهد. هلدینگ KE آقای زو، در متن بسیاری از این معاملهها قرار دارد. در زبان ویژه این شرکت میتوان آن را «یک پلتفرم یکپارچه آنلاین و آفلاین برای معاملات و خدمات مربوط به مسکن» در چین دانست. درحالیکه صنعت ملک و املاک در جهان معمولا به واحدهای تکی مجزا تقسیمبندی میشود – از جمله واسطهگران، سازندگان، پیمانکارها و دفاتر املاک – شرکت KE چیزی شبیه فروشگاهی است که همه چیز میتوان در آن پیدا کرد. این شرکت شبکهای متشکل از ۴۲ هزار دفتر فروش با بیش از ۴۵۰ هزار نمایندگی در سراسر کشور دارد. راهنمای مسکن این شرکت، بزرگترین سایت چینی است؛ بهطوریکه مشخصات ۲۲۰ میلیون ملک در پایگاه داده آن ثبت شده و حتی نقشههایی که جزئیاتی مثل مکان بیمارستانها، مدارس و فروشگاهها را نشان میدهد، در آن قرار دارد.
شرکت KE با سازندگانی برای راهاندازی و بازاریابی پروژههای جدید، همکاری میکند و خدماتی مثل پیمانکاری و بازسازی ملک ارائه میدهد. حتی این شرکت از تکنولوژی واقعیت مجازی استفاده میکند تا امکان بازدید مجازی املاک را فراهم کند. سال گذشته ۴۲۰ میلیون بازدید از این طریق صورت گرفت.
همه اینها باعث شده KE واقعشده در پکن، بر بازار خود تسلط پیدا کند و بزرگترین پلتفرم خدمات و معاملات مسکن از نظر GTV در چین محسوب شود. سال گذشته، GTV شرکت KE ۳۱۸ میلیارد دلار برآورد شد که نسبت به سال ۲۰۱۸ افزایش ۸۵ درصدی را نشان میدهد. در ۶ماه منتهی به ژوئن امسال – که بدترین ماههای پاندمی در چین بود – GTV این شرکت به ۱۹۸ میلیارد دلار رسید که نسبت به همین زمان در سال گذشته، ۴۹ درصد افزایش داشته است. برخی متخصصان این حوزه میگویند KE همان علی بابای چین در بازار ملک و املاک است. البته KE که فقط در بازار داخلی چین فعالیت میکند، بهدلیل هزینه کردن درآمدش برای توسعه سریع، هنوز سودآور نیست. در ماه آگوست زو که رئیس هیات مدیره شرکت است، با عرضه اولیه سهام شرکت، ۴/ ۲ میلیارد دلار تامین سرمایه کرد و بخشی از سهام شرکت را در بورس نیویورک عرضه کرد. «رسید سهام آمریکایی» او حالا بیش از سه برابر ارزش پیدا کرده و ثروت زو به ۶/ ۲۰ میلیارد دلار رسیده که نسبت به سال گذشته، افزایش حدود ۱۰ برابری را نشان میدهد (۲۳/ ۲ میلیارد دلار). این باعث شده زو از رتبه ۱۴۵ ثروتمندترینهای مجله فوربس در سال گذشته، به رتبه ۱۵ امسال صعود کند. دومین مدیر اجرایی KE، پنگ یانگدونگ نیز با توجه به افزایش ارزش سهام شرکت، به لیست میلیاردرها پیوسته است.
زو میگوید به این دلیل بورس آمریکا را انتخاب کرده است؛ چون میداند بیشترین ارزش را برای شرکتش به دست میآورد. «بازارهای سرمایه در نهایت به رشد یک سازمان و به خود آن کسبوکار نگاه میکنند.» با وجود ابهامات در روابط آمریکا-چین، او اطمینان دارد که چشمانداز آن هنوز خوب است.
زو در این مسیر راهی طولانی را پیموده است. او در سال ۱۹۹۲ مدرک کامپیوتر را از دانشگاهی در پکن دریافت کرد؛ رشتهای که بعدها در پیشبرد امور KE کمک زیادی به او کرد. بعد از فارغالتحصیلی، در یکسری مشاغل مربوط به فروش در بیمه و دیگر صنایع کار کرد. در سال ۱۹۹۸، پکن اصلاحاتی را آغاز کرد که امکان مالکیت خصوصی را برای مردم عادی فراهم میکرد. زو در سال ۲۰۰۱ شرکت «لیانجیا» (Lianjia) را تاسیس کرد که در ابتدا کارش فقط واسطهگری سنتی املاک بود.
اما او با نوآوریهایی که در بازار املاک انجام داد، به فردی پیشتاز در این زمینه تبدیل شد و توانست لیانجیا را به یکی از بزرگترین واسطهگران چین تبدیل کند. در سال ۲۰۰۸، لیانجیا یک «فرهنگ لغت مسکن» راهاندازی کرد و با اطلاعاتی که جمعآوری شد، شرکت KE حالا یک پایگاه داده بسیار بزرگ در بازار املاک دارد. در سال ۲۰۱۰، زو شرکت دیگری به نام «ییجو تایهه» (Yiju Taihe) را راهاندازی کرد که خدمات مالی مربوط به املاک ارائه میدهد. چهار سال بعد، او اولین هجوم آنلاین خود را با سیستمی که همه واسطهگرها را به هم متصل میکرد، انجام داد؛ اما این سیستم برای عموم دسترسپذیر نبود. در سال ۲۰۱۸، شرکت لیانجیا دفاتر و نمایندگیهایی در ۲۹ شهر مختلف چین داشت. در همان سال، زو پلتفرم آنلاین کشتیرانی «بیک» (Beike) را راهاندازی کرد و با ادغام شرکتهای لیانجیا، بیک و ییجو، هلدینگ KE را ایجاد کرد.
زو میگوید دو رویداد به ادامه رشد KE کمک زیادی کرده است. یکی از آنها پاندمی کرونا است که منجر به افزایش ترافیک سایت بیک شده است. به گفته او، «ما در ابتدا نگران ریزش مشتریان به دلیل کووید بودیم؛ اما به این نتیجه رسیدیم که آنها برای داشتن خانههای راحت، توجه بیشتری نشان میدهند.» در شهرهای مرفهتر مثل پکن و شانگهای، ۴۰ درصد همه معاملات مسکن در دو سال گذشته، مربوط به خریدارانی بوده که دوست داشتهاند خانههای فعلی خود را بهبود دهند.
رویداد دوم، روند مدرنسازی در حال پیشرفت، در بازار املاک چین است. این بازار، با وجود رشدی که داشته، هنوز بخشبندیشده و ناکارآمد است. زو برای پیشتاز بودن، سرمایهگذاری قابل توجهی در تحقیق و توسعه داشته تا قابلیتهای KE را هر چه بیشتر ارتقا دهد.
مترجم: مریم رضایی منبع: روزنامه دنیای اقتصاد منبع اصلی: Forbes