در عنوان »بهرهوری در خانواده« دو موضوع و دو مفهوم مهم بهرهوری و خانواده در کنار هم قرار گرفتهاند، در ابتدا به جایگاه و نفش این دو مساله مهم در رشد، توسعه و سعادت جامعه میپردازم.
بهرهوری
بهرهوری یعنی حرکت در جهت رشد و کمال یعنی هر روز بهتر شدن، یعنی استفاده هر چه بهتر و کاملتر یا استفاده بهینه از منابع و امکانات در اختيار، یعنی کار خوب را خوب انجام دادن، یعنی همزمان توجه داشتن به کارایی و در کنار آن توجه به اثربخشی یا دستیابی به اهداف و نتايج مورد نظر. در نگاه کلان و از دیدگاه ملی، بهرهوری در کنار سرمایهگذاری عنصر اصلی رشد تولید ناخالص داخلی کشور محسوب میشود.
در برنامههای چهارم تا ششم توسعه باید بهطور میانگین 33 درصد از رشد اقتصادی کشور از محل بهرهوری حاصل شود. بر اساس گزارش سازمان بهرهوري آسيايي، سهم بهرهوري از رشد اقتصادي 24 كشور آسيايي طي سالهاي 1389 تا 1396 بهطور ميانگين 35 درصد بوده است، اما متاسفانه در ايران اين سهم كمتر از 5 درصد بوده است. تا اینجا قدری با مفهوم و جایگاه فرهنگی و اقتصادی بهرهوری
آشنا شدیم.
خانواده
اما خانواده اصلیترین کانون اجتماعی و عاطفی جامعه محسوب میشود و هر چه خانواده شايستهتر، بالندهتر، با اخلاقتر، با دانش و پويايي بیشتر و مسئولتر نسبت به سرنوشت خود و جامعه باشد، پایههای یک جامعه سالم با آرامش و رو به توسعه و صلاح استوار میشود. بدون شک جامعه بهرهور و کارآمد از خانوادههای فهیم، با تدبیر و با برنامه تشکیل میشود.
پدر و مادر رکن اصلی و مکمل در هدايت و قوام خانواده و فرزندان را عهدهدار هستند. هر اندازه این دو هماهنگ عمل کنند و از حُسن خلق و رفتار و محبت به یکدیگر برخوردار باشند و به هر میزان در امور اقتصادی و اجتماعی منظمتر، سنجیدهتر و باتدبیرتر عمل کنند، خانواده پویاتری خواهند داشت.
خانواده و بهرهوری تاثیر متقابل و دوسويه بر هم دارند و خانواده خوب و سنجيده رفتارهاي درست را در جامعه توسعه ميدهد و موجب رشد بهرهوري ميشود و بهرهوري با نگاه همه جانبه ميتواند موجب قوام، بالندگي و اعتلاي خانواده شود. در واقع خانوادههاي بهرهور، جامعه متعالي و بهرهور
را ميسازند.
ويژگيهاي يك خانواده بهرهور
ويژگيهاي يك خانواده بهرهور را فهرستوار اشاره ميكنم:
1. خانواده سرشار از محبت، صميمیت، گذشت و احترام نسبت به يكديگر،
2. اهل گفتگو و حل و فصل مشكلات و اختلافات بر اساس همفكري،
3. همکاری، هماهنگی و مشورت در پيشبرد امور خانواده،
4. مسئولیتپذیری و تقسیم کار میان اعضا و برقراری نظم در کارها و امور خانه،
5. مطالعه، يادگيري و ياد دادن و رشد علمي يك امر جاري در خانواده محسوب ميشود.
6. مدیریت بر هزینهها و دخل و خرج خانواده توسط پدر و مادر و توجه به پسانداز برای نيازهاي آتی،
7. توجه به استفاده مناسب از اوقات فراغت در گردش، بازی، تفریح و مسافرت،
8. توجه به بهداشت و سلامت با تغذيه و ورزش مناسب،
9. تعامل و تفاهم بین اعضای خانواده، پدر و مادر و فرزندان و رفتوآمد با خويشاوندان، فامیل و دوستان طبق تفاهم،
10. توجه به نیازمندان جامعه، نوعدوستي و انجام امور خیریه.
امید است بتوانیم با گسترش این شيوهها، خانوادههایی هر چه بهرهورتر داشته باشیم.
سید حمید کلانتری مدیرعامل انجمن بهره وری ایران منبع: بولتن بهره وری