بهکارگیری «اینترنت اشیاء هوشمند» (AIoT) در صنایع مختلف، آنها را قادر میسازد تا علاوهبر صرفهجویی اقتصادی کارایی و بهرهوری بهتری داشته باشند.
به گزارش بهره ور نیوز به نقل از خبرگزاری آنا امروزه جهان حول فناوری میچرخد. همچنانکه جهان در حال تکامل است، میتوان وابستگی روزافزون انسان به فناوری را مشاهده کرد. بهخصوص در سازمانها و مشاغل که تغییر و تحول زیرساختها، خدمات و مدلهای تجاری بهعنوان یک تصمیم ضروری برای طولانیمدت تلقی میشود.
یکی از فناوریهایی که در بین پیشروها و متحولکنندههای احتمالی در مجموعههای صنعتی مطرح بوده، اینترنت اشیاء است. کارشناسان بر این باورند که اینترنت اشیاء نیروی محرکهای است که میتواند انقلاب صنعتی چهارم را دوباره تعریف کند. ادغام اینترنت اشیاء با هوش مصنوعی و درنتیجه شکلگیری نقطه اوجی بهنام «اینترنت اشیاء هوشمند» AIoT، اصلاحات در بین مشاغل دوباره تعریف خواهد شد.
گزارشی از طرف گارتنر بیان میدارد که تا سال ۲۰۲۲ بیش از ۸۰درصد شرکتها اینترنت اشیاء را درکنار هوش مصنوعی به کار خواهند گرفت.
اینترنت اشیاء هوشمند بستری را برای مدل تجاری بهبودیافته، کارایی بیشتر، پاسخگویی به تقاضای روزافزون و القای تجربیات بهتر مشتری فراهم میکند. درحالیکه اینترنت اشیا بهعنوان ستون فقرات کلیه عملیاتها در AIoT تلقی میشود، متخصصان هوش مصنوعی را مغز اینترنت اشیا تشخیص دادهاند و ازاینرو همه عملیاتها را کنترل میکند.
اینترنت اشیاء هوشمند چگونه کار میکند؟
اینترنت اشیاء هوشمند ترکیب منحصربهفرد هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء است. اینترنت اشیاء دارای دادههایی است که از سنسورها و دوریسنجی تهیه شده که توسط رایانش ابری اداره میشود. دادههای دورسنجی به سرویس ابری فرستاده میشوند، جایی که مجموعه دادهها و بینشهای بزرگ ذخیره میشوند.
بنابراین ذخیرهسازی، اتصال و محاسبات اساس اینترنت اشیاء را تشکیل میدهد. ذخیرهسازی مقدار زیادی مجموعه داده در سیستمهای مقیاسپذیر، پردازش دادههای بزرگ برای ارائه بینش، استفاده از این تجزیهوتحلیل برای مصورسازی قوی و کنترل دستگاهها با بینش ارائهشده توسط تجزیهوتحلیل دادههای بزرگ، همگی از تواناییهای اینترنت اشیاء است.
گزارشی از سوی یک شرکت تحقیقاتی بیان میکند که دستگاههای متصل به اینترنت اشیا تا پایان سال ۲۰۲۰ سه برابر میشوند و تقریباً به ۳۸ میلیارد دستگاه میرسند.
یکپارچهسازی هوش مصنوعی در اینترنت اشیا، قابلیتهای فعالیت و اصلاح شکافهای موجود در سیستم افزایش یابد. هوش مصنوعی الگوها را با استفاده از دادههای دورسنجی موشکافی میکند، شکافهایی را که در روند اتوماسیون مانع ایجاد میکنند، شناسایی کرده و سپس شروع به اقدامات اولیه میکند، بنابراین در این روند خودترمیمی ایجاد میشود.
بنابراین برخلاف اینترنت اشیا که فقط به شکاف سیستم واکنش نشان میدهد، اینترنت اشیاء هوشمند الگوی دادههای دورسنجی را تجزیهوتحلیل و تقویت میکند، برای تشخیص خرابیها راهحل ایجاد کرده و خود، آن خرابیها را بهبود میبخشد.
ساخت و تولید با اینترنت اشیاء هوشمند
در سالهای اخیر مدل ساختوتولید سنتی به فرآیند تولید دیجیتال تغییر کرده است؛ تغییری که از کارخانههای کاملاً خودکار پشتیبانی میکند. گزارش مجمع جهانی اقتصاد مشخص کرده که بیش از هزار کارخانه در مسیر تحول با اینترنت اشیاء هوشمند گام برداشتهاند، که باعث افزایش حجم تولید و سفارشیسازی شده و نیز تولید سودآوری را برای عملکرد کارآمد کسبوکار ایجاد میکند.
سنسورهایی که در دستگاههای کارخانه مانند سنسورهای سنجشازدور و کنتورهای هوشمند تعبیه شدهاند، دادههای دورسنجی را جمعآوری میکنند. نصب این دستگاهها با اینترنت اشیاء هوشمند، موجب تسهیل تجزیهوتحلیل دادهها و شناسایی شکاف موجود در مدل تولید در کارگاهها و کارخانهها میشود، ازاینرو مشکلات را بدون اینکه به منبع خارجی وابسته باشد اصلاح میکند. چنین رویکردی موجب تحویل سریعتر محصول به بازار، تولید کارآمد و افزایش اتوماسیون تجاری، بهبود سرعت تجارت و افزایش تجربه مشتری میشود.
با تجزیهوتحلیل دادههای دورسنجی، میتوان بینشی درباره خدمات و تجارب مشتری، خلأهای موجود و راهکارهایی که برای رفع این شکافها لازم است، تهیه کرد.
اینترنت اشیاء هوشمند در صنعت خودرو
اتومبیلهای هوشمند از فناوریهایی مانند اینترنت اشیاء استفاده میکنند که در آن سنسورهایی برای جمعآوری دادهها، ذخیرهسازی و اتصال آنها با دستگاههای مختلف تعبیه شده است. تکمیل این دادهها با اینترنت اشیاء هوشمند، موجب دستیابی به دادههایی میشود که نهتنها از طریق آنها اتومبیلهای هوشمند بتوانند موانع، الگوهای جادهای یا مشکلات داخلی خودرو را شناسایی کنند بلکه عملکردهای گوناگون ازجمله سرعت و تغییرجهت خودرو را بهصورت خودکار کنترل کنند.
طبق گزارشها تا سال ۲۰۳۰، ۱۵درصد اتومبیلها خودران خواهند بود و از فناوریهایی مانند اینترنت اشیاء استفاده خواهند کرد.
اینترنت اشیاء هوشمند در صنعت کشاورزی
در کشاورزی شناسایی شرایط آب و هوایی، نظارت بر محصولات و شناسایی آفات برای افزایش عملکرد در تولید ضروری است. با کمک اینترنت اشیاء هوشمند، سیستمی در گیاهان زراعی ایجاد میشود که از طریق نظارت بر محصولات، دادههایی جمعآوری شوند تا کشاورزان هرگونه آسیب یا کمبود آفت را که باعث پژمردگی و خسارت محصولات میشود شناسایی کنند. اگر دادههای جمعآوریشده حاکی از هر نوع خسارت به محصول باشد، سیستم میتواند متناسب با آن تنظیم شود. با استفاده از اینترنت اشیاء هوشمند، سیستمهایی ارائه میشوند که عملکرد بالای محصول را تضمین میکنند.
اینترنت اشیاء هوشمند در صنعت بهداشت و درمان
در حال حاضر صنعت بهداشت و درمان از فناوری روباتیک و هوش مصنوعی برای اطمینان از ارائه خدمات درمانی بهتر به بیمار استفاده میکند. با ادغام اینترنت اشیاء هوشمند در روباتهای جراحی، روباتها نهتنها قادر به شناسایی مشکلات مرتبط با جراحی هستند، بلکه هوش مصنوعی آنها را قادر میسازد دادههای دورسنجی را تجزیهوتحلیل کرده و از آنها در جراحیهای ظریف استفاده کنند. در سایر زمینههای بهداشت و درمان نیز، اینترنت اشیاء هوشمند در اتصال دستگاههای پزشکی مختلف، ارزیابی دادههای سلامت بیمار و یافتن الگوی هر بیماری کمککننده است.
بنابراین به نظر میرسد که استفاده از اینترنت اشیاء هوشمند در همه بخشها موجب تحول بزرگی شده است. در صورت استقرار استراتژیک این فناوری، سازمانها میتوانند از مزایای بسیاری ازجمله صرفهجویی در هزینهها و بهرهوری بیشتر استفاده کنند.